p1040732

Projekt „Cyklotrasy Jihozápadního Brněnska“ obnova značení, mobiliáře a infotabulí

Již od svého založení v roce 2003 Mikroregion Ivančicko investoval každoročně statisícové částky na realizaci a značení cyklostezek v oblasti Jihozápadního Brněnska. Nejde pouze o území ležící v katastru členských obcí na Ivančicku, jedná se o celý region jihozápadně od Brna zasahující až k hranicím kraje Vysočina. 

Veškeré úsilí budování nových tematických cyklotras probíhalo zejména v letech 2004-2007 za finanční podpory Jihomoravského kraje a Skupiny ČEZ. Ano, tušíte správně, jedná se o tematické okruhové cyklostezky Energetickou, Templářskou, Pivovarskou a Hornickou.

Čas, povětrnostní vlivy a vandalismus bývají však někdy našimi úhlavními nepřáteli. Také v případě našich zmíněných cyklotras tomu nebylo jinak. Stížnosti na poškozené, zcela chybějící značení, polorozpadlé infotabule a zničený mobiliář se už nedaly dále přehlížet. Stav byl v některých místech velmi kritický, že jsme museli dát za pravdu těm, kteří říkali, že takové cyklotrasy dělají Mikroregionu už větší ostudu, než chloubu. Proto se Mikrorgion Ivančicko na konci loňského roku rozhodl situaci řešit. Velice si ceníme partnerství Nadace ČEZ, která v tomto směru Mikroregion Ivančicko podpořila a schválila grantovou žádost ve výši 180.000,- Kč. Původně jsme předpokládali, že realizaci projektu stihneme ještě na jaře 2016 před zahájením sezóny, avšak reálně vzhledem k zimnímu období mohly práce v terénu začít nejdříve v polovině února. Záhy přišlo další nepříznivé zjištění. Po důkladné rekognoskaci terénu bylo identifikováno, že skutečný rozsah poškození je daleko větší, než při předběžném odhadu. Z toho důvodu došlo též ke značnému nárůstu nákladů. V první fázi na jaře byla provedena údržba, oprava a obnova veškerého dopravního značení. V další fázi došlo k revizi obsahu všech informačních tabulí a aktualizaci údajů. Jenom přípravné práce při zapojení desítek obcí, kterými cyklotrasy procházejí, zabraly několik měsíců. Mezitím musel Mikroregion hledat dodatečné finanční zdroje, kterými by pokryl nepředvídané výdaje. Podána proto byla další žádost o dotaci, o individuální podporu od hejtmana Jihomoravského kraje.  Je již podzim, cyklistická sezóna se blíží ke svému konci a realizace díla je zdárně dokončována.

Na zámku v Oslavanech se dne 28. září 2016 koná tradiční akce „Zamykání Templářské cyklostezky“, a bude zde prezentováno, co vše je předmětem projektu – tedy obnovu dopravního značení (pásové značení, údržba sloupků a uchycení, údržba a výměna značek), opravy informačních tabulí, výměny, odstranění a opravy mobiliáře a přístřešků. Poděkování na tomto místě patří bezpochyby Mgr. Miloši Musilovi z Oslavan, místopředsedovi správní výboru Mikroregionu Ivančicko, který byl nejen „otcem“ vybudování těchto tematických cyklotras, ale i administrátorem celé akce současné obnovy.

Co více dodat? Doufejme, že několikasettisícová investice do těchto významných turistických produktů Mikroregionu zase pár let vydrží a cyklotrasy budou důstojnou pozvánkou do našeho území pro zájemce, kteří ocení krásy i rozmanitost přírody, řek, památek a všeho dalšího, co jim náš region může nabídnout.

Ing. Bohumil Smutný,
manažer svazku

uzavirani-cyklotrasy

Publikováno v Cyklostezky Mikroregionu.