Reportáž ze zájezdu do Sládkovičova

IMG_20180224_101423Dne 24. února 2018 zorganizoval Mikroregion Ivančicko autobusový zájezd do partnerského města Ivančic – Sládkovičovo (Slovensko). Vyjížděli jsme v sobotu ráno kolem sedmé hodiny ze tří měst – Oslavan, Ivančic a Dolních Kounic. I přesto, že na poslední chvíli do počtu účastníků zasáhla negativně chřipková sezóna, jelo celkem 43 osob a autobus tak byl téměř zaplněn. Zájezd v několika minulých letech organizovalo Kulturní a informační centrum Ivančice pouze pro místní, a protože se v posledních letech již nedařilo autobus naplnit ivančickými zájemci, převzal tuto aktivitu Mikroregion Ivančicko. Díky zapojení více obcí z Mikroregionu se tak podařilo tuto tradici opět obnovit a otevřít pro obyvatele sousedních obcí. Je to malý, ale krásný příklad, kde je síla a fungování meziobecní spolupráce.

Proč jsme se vlastně vypravili do Sládkovičova? V tento den se zde konal 11. ročník Mezinárodního Klobásového festivalu. Jedná se již o jednu z nejvýznamnějších gastronomických akcí na jižním Slovensku. Soutěže o nejlepší klobásky se zde účastní týmy ze Slovenska, Maďarska, České republiky, ale i Srbska. Každý tým zde na místě dostane od organizátorů maso a jeho úkolem je připravit ty nejlepší klobásky, které se posléze upečou a hodnotí je odborná porota složená nejen z odborníků, ale i slovenských celebrit. Každý tým přiveze také své sušené klobásy, které jsou taktéž podrobeny ochutnávkám a hodnocení. Nezanedbatelnou a hodnocenou částí soutěže je vizuální prezentace týmů, jejich vystupování, nebo hygiena při přípravě.

Vraťme se však k našemu autobusovému zájezdu. Po příjezdu na festival jsme se od 10 hod. zúčastnili slavnostního zahájení akce a v 11 hod. jsme odjeli do termálního koupaliště Vincov les, které v zimní sezóně nabízí relaxační bazény s teplotou vody 38C. Pro otužilejší byly otevřeny také venkovní bazény. Po dvou hodinách vodní relaxace jsme se vypravili zpět do centra klobáskového dění. Každý účastník zájezdu zde měl v ceně i občerstvení a bohaté farmářské trhy lákaly k nákupu, nikdo tak neodjížděl s prázdnou. Netrpělivě jsme čekali na vyhlášení výsledků soutěže. Soutěžní tým města Ivančice zde předvedl absolutně překvapující výkon, když se mu podařilo mezi 25 soutěžními týmy získat 2. místo v klobásové soutěži. K tomuto skvělému hodnocení jistě napomohla i prezentace týmu, který zde vystoupil v tradičních moravských krojích a celou prezentaci pojal v duchu propagace tradičních moravských hodnot. GRATULUJEME! Po mrazivém odpoledni, které však bylo plné hudby, tance, různých dobrot jsme spokojeni odjížděli zpět domů.

Za zmínku také stojí první účast ivančických dětí na Klobásovém festivalu. Dětská soutěž byla pořadateli soutěže letos organizována teprve druhým rokem a proběhla již v pátek 23.2.2018 odpoledne. Účast dětí zajistilo Středisko volného času Ivančice. Tři děti z Ivančic pod vedením ředitelky SVČ Jany Heřmanové si poprvé vyzkoušely, jak se vyrábí klobásky. Seznámily se technologií postupu, vyrobily své první vzorky a příští rok už jistě budou poučeni a připraveni, aby zabojovaly o umístění v nelehké konkurenci se slovenskými a maďarskými dětskými týmy, u kterých bylo vidět, že mají už bohaté zkušenosti. Je důležité tyto dovednosti a tradici předávat dál, aby si jednoho dne mladá generace nemyslela, že klobásky rostou pouze v hypermarketech. Odměnou za odvahu a týmovou práci byly diplomy a medaile, které děti velmi potěšily. A výsledek? I přesto, že naše děti klobásky vyráběly poprvé, byly vynikající.

Ing. Bohumil Smutný

Publikováno v Dobrovolný svazek obcí informuje.