Údržba čistoty cyklostezky Oslavany-Ivančice v roce 2018

Rok se pomalu blíží ke konci, a proto dovolte nám malou rekapitulaci toho, jak probíhala péče o velmi frekventovanou cyklostezku, která propojuje města Ivančice a Oslavany. Rozhodnutím Rady Jihomoravského kraje byla Mikroregionu Ivančicko v rámci dotačního programu „Podpora udržování čistoty cyklistických komunikací a úpravy běžeckých lyžařských tratí v JMK 2018“ schválena dotace neinvestičního charakteru ve výši 68.600 Kč na údržbu čistoty cyklostezky Oslavany-Ivančice.

Cyklostezka leží na území katastru měst Oslavany a Ivančice a v sezóně jaro-podzim je velmi frekventována. Pro pěší a cyklisty má význam nejen rekreační, ale slouží zároveň jako nejbezpečnější spojnice mezi městy Oslavany a Ivančice. Mikroregion Ivančicko se obrátil na města ve věci zajištění údržby čistoty na úseku cyklostezky příslušného katastrálního území. Část cyklostezky vedoucí na katastru města Ivančice byla zajištěna příspěvkovou organizaci města Městské lesy Ivančice, část cyklostezky vedoucí na katastru města Oslavany byla vystavena objednávka na zajištění údržby na oddělení technických služeb města Oslavany.

Provádění údržby bylo zajišťováno prostřednictvím příspěvkové organizace Městské lesy Ivančice a technickým oddělením města Oslavany. Šlo o úkony jako například sečení trávy, sběr a odvoz odpadků, svoz odpadkových košů, zimní údržba, údržba stromů, ořez větví, drobné opravy a údržby odpočívadel a související drobné infrastruktury.

Zároveň byly uzavřeny dohody o provedení práce mezi Mikroregionem Ivančicko a dvěma pracovníky, kteří brigádně zajišťovali taktéž udržování čistoty na jednotlivých úsecích cyklostezky. Předmětem jejich pracovní činnosti byl pohyb v terénu, zejména odklízení drobných odpadků, sběr exkrementů po uživatelích cyklostezky venčící zde své psy, hrabání listí, drobné opravy, řešení drobných poškození v důsledku vandalismu a očišťování mobiliáře, dosečení trávy na nepřístupných místech pro komunální techniku a jiných činností, kde nelze využít komunální techniku, aby cyklostezka byla udržována v důstojném stavu pro místní obyvatele i turisty.

Na základě objednávky také došlo k revizi lávky na cyklostezce zajišťující její bezpečnou sjízdnost. Prohlídka a údržba lávky (drobné technické úkony jako např. dotažení matic, promazání aj.) byla odborně v souladu s technickými normami provedena odbornou firmou.

Celkové výdaje za realizaci akce „Udržování čistoty cyklostezky Oslavany-Ivančice“ činily 98.675,23 Kč. Děkujeme tímto Jihomoravskému kraji za poskytnutou podporu.

jmk-logo-1024x440-1-768x330

Publikováno v Dobrovolný svazek obcí informuje.