Mikroregion Ivančicko pro seniory a handicapované II.

grandparents-1054311_1280V měsících říjen 2020 až březen 2021 probíhalo v Mikroregionu Ivančicko pokračování projektu pro seniory a handicapované. Cílem tohoto projektu bylo zapojení seniorů a handicapovaných do společenského života, podpořit jejich informovanost, poskytnout bezplatnou právní pomoc, vzdělání a podpořit jejich další kulturní a pohybové aktivity. Bohužel však do probíhajícího projektu zasáhla zásadním způsobem nouzová vládní opatření spojená s pandemií Covid-19, většina aktivit nemohla být oproti původnímu předpokladu vůbec uskutečněna, a tak bylo nutné je nahradit jinými.

Úspěšně se nám podařilo uspořádat bezplatné právní poradny pro seniory a handicapované z obcí MR Ivančicko. Cílem aktivity bylo zajištění bezplatných osobních konzultačních hodin pro seniory a handicapované s advokátkou Mgr. Veronikou Maxovou. O tuto poradnu byl stejně jako v jarním pilotním projektu veliký zájem. Do letních prázdnin ještě plánujeme uspořádat jedno setkání s paní právničkou, případní zájemci se již nyní mohou hlásit na telefonu 775 195 763. Možná (nabízená) témata poskytovaného právního poradenství: dědické řízení, reklamace, odstoupení od smluv, občanskoprávní spory a jiná dle zájmu klientů.

Připravovali jsme také bezplatné kurzy a přednášky, ale bohužel kvůli významným restrikcím Covid-19, trvajícím od října loňského roku až do současnosti nemohlo být osobní setkání, u kterých je nutná osobní účast většího množství osob uskutečněno. Bylo nám však líto seniory o tyto témata připravit, a tak jsme ve spolupráci se SVČ Ivančice natočili několik vzdělávacích videí. Přednášky lektorů jsouPlakát - videa formou videozáznamu zpřístupněny na webových stránkách Mikroregionu Ivančicko www.ivancicko.com v sekci videa pro seniory a současně veřejně zpřístupněny na platformě YouTube.

Stejně jako každý rok jsme na konci listopadu 2020 plánovali uspořádat další poznávací zájezd, tentokrát do partnerského města Dolních Kounic Bisambergu, dále spojený s návštěvou vánočních trhů ve Vídni. Ani tato aktivita však díky celosvětovému omezování cestování a osobnímu setkávání nemohla být realizována. S ohledem na několikaměsíční omezení pohybu osob na veřejnosti, nemožnosti se setkávat, ani provozovat různé pohybové a sportovní aktivity, jsme zpřístupnili seniorům a handicapovaným pohybové aktivity až přímo do jejich domovů. Videa ve spolupráci se SVČ Ivančice natočila koordinátorka projektu Jitka Živná, která se v roli cvičitelky stala průvodkyní několika dílů videí zaměřených na cvičení seniorů a handicapovaných v oblasti protahování a posilování celého těla nejen ve stoje, ale i na židli. Tato cvičení mohou tedy provádět i imobilní či špatně se pohybující osoby. Výhodou online přístupu k videím je možnost si tato videa pouštět opakovaně a tím pravidelně cvičit kdykoli a kdekoli. Videozáznamy jsou zdarma přístupné online ve vyčleněné sekci pro seniory a handicapované na webových stránkách Mikroregionu Ivančicko www.ivancicko.com a současně veřejně přístupné na platformě YouTube.

I filmové podvečery byly v prvním projektu velmi oblíbenou kulturní aktivitou, a tak jsme ji zařadily i tentokrát. Bohužel jako spoustu jiných prostor, i kina již několik měsíců zejí prázdnotou, a tak i tuto aktivitu jsme museli přetransformovat. Chceme motivovat starší občany k tomu, aby i v době koronavirové občas opustili své domovy a vyrazili ven na procházku, na čerstvý vzduch s trochou pohybu, třeba do přírody. Filmové podvečery v kině Réna jsme tedy nahradili z mého pohledu nejzajímavější sekcí videozáznamů, a to „Tipy na individuální nenáročné procházky k zajímavým místům v obcích Mikroregionu Ivančicko“. Videa jsou opět volně zpřístupněna ve vyčleněné sekci pro seniory a handicapované na webových stránkách Mikroregionu Ivančicko www.ivancicko.com a veřejně přístupné na platformě YouTube. Senioři si tedy v pohodlí svých domovů mohou shlédnout krátká videa a poté se dle svých možností a chuti osobně vydat tyto místa navštívit.

        Děkujeme za spolupráci městům Dolní Kounice, Ivančice a Oslavany, obcím Biskoupky, Ketkovice, Nová Ves a Senorady, kde jsme mohli natáčet „videoprocházky“, SVČ Ivančice a panu Janu Dvořákovi za natočení a zpracování všech videí, Atletickému klubu Ivančice, z.s., který zorganizoval sportovní dopoledne pro handicapované děti ze Základní školy speciální Ivančice a v neposlední řadě také děkujeme Jihomoravskému kraji, který tento projekt podpořil finančně.

Jitka Živná
koordinátorka projektuLogotyp_jihomoravsky_kraj_RGB

Publikováno v Nezařazené.