ZAPOV-Dolni-Kounice_P1044687

Ohlédnutí za realizací projektu Zapojení veřejnosti do rozvoje obce

Město Otrokovice navázalo partnerskou spolupráci s norským městem Fredrikstad a dvanácti městy a obcemi v České republice v projektu s názvem „Zapojení veřejnosti do rozvoje obce“. Jedním ze zapojených subjektů do projektu byl také Mikroregion Ivančicko. Cílem projektu bylo zavedení procesů zapojování veřejnosti do přípravy a realizace rozvojových záměrů a tvorby strategických dokumentů na lokální úrovni.

Zástupci zapojených měst a obcí se vzdělávali, vyměňovali si zkušenosti a realizovali konkrétní aktivity zapojení občanů do rozhodování.

Ve 14 členských obcích Mikroregionu Ivančicko bylo od začátku roku 2023 prováděno dotazníkové šetření. Cílem bylo zejména zjistit, s čím jsou občané v jednotlivých obcích spokojeni, co se jim líbí, nebo naopak nelíbí, co jim chybí, jaké mají náměty na zlepšení, jak by se měly obce do budoucna rozvíjet. Otázky byly také zaměřené na povědomí veřejnosti o Mikroregionu Ivančicko, o jeho činnosti a společných projektech. Do dotazníkového šetření se zapojilo celkem 478 občanů, ať již elektronickou či papírovou formou. Výstupy šetření byly následně analyzovány, vyhodnoceny a zpracovány do přehledných prezentací. Následně od března do prosince 2023 proběhla veřejná setkání s občany ve všech obcích. Zde byly prezentovány výstupy šetření a s občany byla vedena diskuse. Zaznamenány byly náměty občanů a jednotlivě zpracovány výstupy za každou obec. Ze všech veřejných setkání byly pořízeny zápisy. Veřejných setkání se v členských obcích mikroregionu zúčastnilo celkem 217 lidí. Diskuse s občany byly věcné a přínosné. Mikroregion chce výstupy využít pro aktualizace strategických plánů rozvoje jednotlivých obcí, ale také k aktualizaci strategického plánu rozvoje Mikroregionu Ivančicko.

Projekt končí 30.4.2024. Projekt s registračním číslem GG-MGS1-003 byl v plné výši financován z Fondů EHP a Norských fondů v rámci programu Řádná správa věcí veřejných Ministerstva financí ČR s celkovými plánovanými náklady 4,87 mil. Kč.

norske-fondy

Informace o projektu:

Název: Zapojení veřejnosti do rozvoje obce
Termín realizace 1.4.2022 – 30.4.2024
Rozpočet: 4 869 846 Kč

Projekt je financovaný z Fondů Evropského hospodářského prostoru v rámci Programu Řádná správa věcí veřejných.

Registrační číslo projektu: GG-MGS1-003

Město Otrokovice mělo v projektu roli žadatele a hlavního realizátora, partnery projektu byly norský Fredrikstad, dále pak obce a města Halenkovice, Jeseník, Kopřivnice, Kurovice, Kutná Hora, Nová Dědina, Říčany, Turnov, Uherský Brod, Valašské Meziříčí, Žlutava a Mikroregion Ivančicko, sdružující dalších čtrnáct obcí Jihomoravského kraje.

Další informace:

Ing. Bohumil Smutný
Tajemník Mikroregionu Ivančicko
mikroregionivancicko@gmail.com

Eva Matulová
Koordinátorka projektu „Zapojení veřejnosti do rozvoje obce“
matulova@muotrokovice.cz

Lenka Vaculová
tisková mluvčí města Otrokovice
+420 723 606 758, +420 577 680 449
vaculova@muotrokovice.cz
www.otrokovice.cz

Publikováno v Projekty centra společných služeb.