Nafukovací skluzavka

Být prospěšní lidem

Čím může být mikroregion prospěšný lidem, kteří žijí v jeho území? Možná vás napadnou cyklostezky mezi obcemi nebo řešení odpadového hospodářství. Odpověď je to správná, ale věděli jste, že se Mikroregion Ivančicko snaží dělat i něco navíc, aby se lidem v obcích lépe žilo a měli možnosti smysluplného vyžití?

Když se zástupci Mikroregionu Ivančicko v roce 2023 osobně potkávali s občany našich členských obcí na veřejných setkáních, lidé v mnoha obcích uváděli, že jim chybí možnosti pro setkávání, volnočasové či sportovní aktivity. Někde to funguje, v některých obcích však například senioři jen obtížně hledají možnosti pro setkávání, společné trávení volného času či pohybové aktivity. Proto se Mikroregion Ivančicko rozhodl vyjít vstříc těmto požadavkům a připravil hned dva projekty, kterými se ucházel o finanční podporu od Nadace ČEZ. A je velmi potěšující, že tato snaha byla úspěšná a díky grantu jsme postupně od podzimu 2023 do léta 2024 mohli začít realizovat spoustu zajímavých aktivit.

NadaceCEZ_400x300_RGB_svetlePozadi_transparentni

První projekt se zaměřil na podporu seniorů, rodin a handicapovaných. Velmi kladný ohlas ze strany seniorů si získala společenská setkání se seniory, která proběhla na začátku letošního roku v Ivančicích, Oslavanech a Dolních Kounicích. Setkání byla doprovázena hudební kapelou Karel Gott revival Morava, která si získala srdce účastníků akcí, rozezpívala je a roztančila. Stovky seniorů ze tří měst a okolních obcí prožili hezké společné chvíle nejen díky kulturnímu obohacení. Pro seniory totiž byly připraveny i vzdělávací přednášky, které se týkaly například prevence a bezpečnosti při používání mobilního telefonu a internetu, základů bylinkaření, zdravého životního stylu či trénování mozku v mozkoherně. Kladný ohlas ve spoustě obcí mělo také cvičení pro seniory. Díky skvělému přístupu lektorky se účastníci přesvědčili, že přiměřená fyzická aktivita je prospěšná, dá se zvládnout v každém věku, a ještě se u ní mohou pobavit.  Velkým přínosem celého projektu byl i úzký sociální kontakt seniorů, kteří měli možnost se setkávat, popovídat si a zpestřit si všední dny různými aktivitami. Život však není jenom o zábavě a někdy nastávají i tíživé situace, kdy je dobrá rada nad zlato. Proto byla pro seniory a handicapované zřízena bezplatná právní poradna. Vypsány byly termíny, kdy byla k dispozici advokátka k individuálním konzultacím zejména na témata dědických řízení, občanského práva, nemovitostí apod. Projekt se dále týkal také rodin. Ve spolupráci se Střediskem volného času Ivančice putovaly různé tvořivé aktivity a polytechnické dílny zejména do menších obcí, kde takové aktivity chybí. Ve spolupráci s Atletickým klubem Ivančice a speciální Mateřskou a základní školou Ivančice byly podpořeny také sportovní akce pro děti postižené autismem či jiným handicapem.

Druhý projekt se týkal dětí a mládeže. V obcích se zejména v jarních a podzimních měsících (březen–červen, září–listopad) pořádají akce pro děti a mládež, které mikroregion tradičně podporuje. Není to však jen o financích, ale i o organizačním a hmotném zabezpečení. Proto byl zakoupen soubor majetku, který na jaře hned putoval po akcích. Radost dětem udělala nová nafukovací skluzavka, doplněno bylo dětské mobilní dopravní hřiště novými šlapacími autíčky, pořízeny byly zorbingové koule. Akce pro děti a mládež byly propagovány formou tištěných materiálů a online.

Manažer Mikroregionu Ivančicko Ing. Bohumil Smutný k ohlédnutí za realizovanými projekty dodal: „Kvalita života v obcích je mimo jiné utvářena také tím, jaké možnosti vyžití zde lidé mají. Jsem rád, že se nám díky podpoře Nadace ČEZ a Jaderné elektrárny Dukovany úspěšně podařilo přinést nové aktivity i do menších obcí našeho mikroregionu, kde lidé o ně projevily zájem. Jednou z hlavních cílových skupin projektu byli právě senioři. Vzhledem k tomu, že jednou z příčin přispívajících ke zdravotním a psychickým potížím seniorů je také jejich sociální izolace, je určitě skvělé, že jsme starším občanům mohli nabídnout víc možností, aby se navzdory pokročilému věku i nadále zapojovali do společenského života. Takové aktivity nám dávají smysl a chceme usilovat o další podporu i v budoucnu.“

Běh handicapivaných dětí Nafukovací skluzavka Nová šlapací autíčka pro děti Přednáška - prevence a bezpečnost Přednáška bylinkaření Setkání se seniory v Dolních Kounicích Setkání se seniory v Ivančicích Setkání se seniory v Oslavanech Tiskový mluvčí JE Dukovany Jiří Bezděk na setkání seniorů v Ivančicích

Publikováno v Dobrovolný svazek obcí informuje,Projekty centra společných služeb.