Kupařovice

Podpora obcí Mikroregionu Ivančicko a společné aktivity

NadaceCEZ_400x300_RGB_svetlePozadi_transparentniČas od času se najde vhodná příležitost pro zastavení a krátké bilancování toho, co se nám v poslední době podařilo, jakým způsobem jsme přispěli k rozvoji našeho území a našich členských obcí. V letech 2019/2020 jsme za finanční podpory Nadace ČEZ realizovali projekt s názvem „Podpora obcí Mikroregionu Ivančicko a společné aktivity“, který se zaměřil jednak na malé projekty v samotných obcích, ale současně proběhly i akce, které pořádal Mikroregion Ivančicko.

.

Původně měl být tento projekt ukončen již letos na jaře, avšak okolnosti jarních vládních nařízení s nastupující pandemií si vynutily, aby i tento projekt byl prodloužen. Dovolte mi, abych vám nyní stěžejní aktivity tohoto ukončeného projektu stručně přiblížil.

Co tedy konkrétně díky příspěvku Nadace ČEZ bylo podpořeno? V obci Biskoupky bylo vybudováno nové odpočinkové místo s lavičkami a nainstalovány byly odpadkové koše. Mobiliář na dětském hřišti byl doplněn novým herním prvkem a posilovacím strojem. V obci Čučice vznikla také zcela nová a dokonce zastřešená odpočinková zóna. Město Dolní Kounice již tradičně žije kulturou. Zde jako každý rok proběhly Historické slavnosti Rosa coeli, které jsou pro město nejvýznamnější událostí. Obec Hlína byla ještě v roce 2019 vyhledávaná tisícovkami diváků, které zaujalo divadelní představení v lesním prostředí. Škoda jen, že letos nepříznivé okolnosti zasáhly i do této oblíbené akce. Místní obyvatele však vloni také kromě divadla potěšily ještě i tradiční Rozmarýnové hody. I v obci Ketkovice se v průběhu roku pořádají různé kulturní akce a mimo jiné zde mají „klenot“ folklóru v podobě krojovaného tanečního Podhoráckého souboru. Z těchto důvodů bylo Ketkovicím přispěno na pořízení nové kvalitní ozvučovací techniky, aby jejich akce přinášely nejen vizuální, ale i ten správný poslechový zážitek. V obci Kupařovice jim záleží na upravené veřejné zeleni a údržbě veřejných prostranství, proto byl z příspěvku Nadace ČEZ pořízen nový traktůrek.

Samotný Mikroregion Ivančicko se také aktivně angažoval při organizaci společných akcí. Na podzim 2019 za velkého zájmu cyklistů a krásného počasí proběhla akce Cyklovyjížďka východní částí Mikroregionu Ivančicko, kdy si účastníci měli možnost projet krásné údolí řeky Jihlavy z Ivančic až do Dolních Kounic, zde poznat místní památky a poté pokračovat do obce Hlína na rozhlednu Vladimíra Menšíka. Své putování poté zakončili za obecním úřadem na Hlíně, kde pro ně bylo připraveno občerstvení a malý dárek. Za zmínku také stojí další dvě akce, jejichž realizace kvůli epidemii koronaviru se přesunula až na podzim 2020. První akcí byl Miniveletrh lokální ekonomiky – Ivančicko žije!, který se uskutečnil v pátek 11.9.2020. Tuto akci považujeme za úspěšnou, protože se do prvního ročníku zapojila třicítka firem a organizací, kterým na rozvoji našeho regionu opravdu záleží a jejichž zástupci měli možnost oslovit širokou veřejnost a zároveň si vzájemně předat svoje zkušenosti. Nechyběla zde ani přednáška paní Drahy Nečasové na téma začínající podnikání a rukodělná dílnička pro děti. Na samotný konec celého projektu jsme si zcela nezáměrně a nedobrovolně nechali akci Výstava Mikroregionu Ivančicko, která původně již byla také plánovaná na jaro. Zde se můžete seznámit nejen se samotným Mikroregionem, jeho obcemi, zajímavými tipy na výlety do blízkého okolí, ale i historickými exponáty, vystavenými lidovými kroji, výtvarnými pracemi dětí z místních mateřských a základních škol. Expozice je obohacena kresbami akademického malíře Svatopluka Drápala či fotoklubu FotkI Ivančice. Výstava byla zahájena 9. října 2020 v Památníku A. Muchy (KIC Ivančice, Palackého náměstí 9). Jakmile dojde k rozvolnění současných opatření proti šíření nemoci Covid-19, srdečně vás na tuto výstavu zveme a určitě vám ji ještě několik týdnů navíc ponecháme, abyste o ni nepřišli.

Na závěr chci poděkovat Nadaci ČEZ za finanční podporu, bez níž by realizace všeho výše uvedeného nebyla možná. Velmi si také vážíme spolupráce s Jadernou elektrárnou Dukovany, která tradičně podporuje rozvoj obcí a mikroregionů ve svém okolí, čímž celkově přispívá k obnově území a zkvalitňování života v samotných obcích. V letech 2020/21 budeme pokračovat v dalších zajímavých aktivitách, aby se další podpora dostala ke zbývajícím obcím Mikroregionu Ivančicko a byla přínosná pro naše celé území.

Ing. Bohumil Smutný
manažer Mikroregionu Ivančicko

 

Publikováno v Dobrovolný svazek obcí informuje,Informace z obcí Mikroregionu,Projekty centra společných služeb.