Pravlov

HISTORICKÉ OBDOBÍ

Již v dávné minulosti, tedy v dobách prehistorických na jeho území a v okolí, díky poloze, strategickým a přírodním podmínkám,  přítomnosti vody, důležité pro život lidí i zvěře, vedlo k tomu, že zde pobývali naši dávní předkové, lovili zde zvěř a později se začali na této lokalitě i usazovat na trvalou dobu. Díky archeologickým nálezům tzv. pěstních klínů, podle vyjádření ústavu Anthropos z Brna, se posunula hranice stáří nalezených artefaktů až do doby cca 400.000 let před n. l., tedy starší jak období neandrtálského člověka. V Pravlově byl na konci 19. století uskutečněn nález kostí mamuta spolu s velmi zajímavým nástrojem – harpuny, vyrobené z kořene mamutí stoličky. Následovala období jednotlivých kultur a dob, od doby kamenné přes bronzovou, nálezy kultury unětické, dobu železnou, tzv.halštatskou, k prvým formacím národních typů, např. národ Skythů a Keltů.

Pravlov je velmi starobylá obec, která se objevuje již na konci 11. století, možná i s ještě starší historií. Jednalo se o starouznak Pravlov trhovou osadu, která ležela na brodu řeky Jihlavy, později s mýtním mostem, na křižovatce velmi důležitých středověkých cest – od Znojma k Brnu a z Uher přes jižní Moravu Hustopeče-Velká Bíteš až do Čech. Historik František Palacký píše o Pravlovu jako o městečku se župními úřady. V létech 1213 až 1225 se v zemských listinách vyskytuje jméno pana Prosimíra, nazývaného „ praefectus de Prauloue“. Patrně zde v těch dobách stával hrad, asi dřevěný a vodní, neboť se píše k roku 1225 o tom, že právě na Pravlově se uskutečnila smlouva mezi Heilvidou ze Znojma a klášterem v Třebíči za přítomnosti Pana Prosimíra a mnohých “vzácných pánů“. Pravlov pak byl městečkem královským, a to do r.1323, neboť to dokládají dokumenty o výměně kounického klášterního majetku v Hajanech a na Starém Brně za Pravlov, s králem Janem Lucemburským a královnou vdovou Eliškou v roce 1323. Stal se v tom roce majetkem kláštera a od té doby také součástí dolnokounického panství. Jeho další expanze jako města se zastavila a naopak se význam počal snižovat. Přesto však v r.1486 dochází k tomu, že uherský král Matyáš, zeť Jiřího z Poděbrad (v té době byl Jiří již mrtev), jako vládnoucí král český udělil městečku Pravlovu spolu s pečetí i právo pečetit zeleným voskem, potvrdil jim znak, trhy a statut městečka a uděl i Hrdelní právo. Na kótě 259 m na levém břehu řeky Jihlavy, vedle cesty k Mělčanům a k Brnu, bývalo popravní místo v trati“ Hibelberg,“ zvané „Gerichts-marter“, po zániku hrdelního soudu v r.1729 zde byla postavena Boží muka.

PAMÁTKY, ZAJÍMAVOSTI, PŘÍRODA

kostel Navštívení Panny Marie - památky obce Pravlovfara - Památkový KatalogZe všech památek, které přetrvaly z minulosti je třeba si povšimnout především farního kostela, který byl do roku 1772 zasvěcen Sv.Martinovi, od toho roku pak je to kostel Navštívení P. Marie. Je to půdorysem gotická stavba, jak dokumentuje masivní věž a opěrné pilíře kolem, přestavěná renesančně s opravami z let 1750 –1772. Naproti kostelnímu průčelí stojí fara, která byl přestavěna v r.1761.

 VINAŘSKÉ STEZKY BRNĚNSKÁ OBLAST

VinicePrvní známky o vinohradech jsou z r.1228. Mezi brněnskými měšťany byl velký zájem o vinice a prodej vína především ve středověku. Ani minulý, ani dnešní Pravlov si nelze představit bez dobrého vína. V minulosti zde bylo sice více vinařů než dnes, ve druhé polovině minulého století bylo největším pěstitelem především zemědělské družstvo. to sice v poslední době zaniklo, ale odrůdy, které se s úspěchem pěstují v okolí, se pěstují a vyrábí úspěšně i v Pravlově. V současnosti má Brněnsko dvě tradiční vinařská centra – kolem Dolních Kounic a Židlochovic. Nachází se zde rovněž celá řada roztroušených lokalit a výsadbami vinic (Rajhrad, Bošovice). Nejseverněji ležící terasovité vinice naleznete ve Viničných Šumicích. Kounicko je tradiční oblastí výroby červených vín, zvláště Frankovky a Portugalského modrého. Židlochovicko je charakteristické pěstováním odrůd pro výrobu bílých vín s vyšším obsahem aromatických látek – Irsay Oliver, Muškát moravský, Pálava, Tramín, Müller – Thurgau, ale i Rulandské šedé.

Mapa přírodního parku Niva JihlavaPŘÍRODNÍ PARK NIVA JIHLAVA

Obec Pravlov leží na řece Jihlavě, v nadmořské výšce 192 m n. m. V podmínkách Přírodního parku Niva Jihlavy je pro krajinný ráz charakteristická údolní niva řeky Jihlavy, která je unikátní ukázkou toku větší nížinné řeky volně meandrující říčními nánosy. Na okrese Brno-venkov jde o jediné dochované území takového charakteru, v rámci jihomoravského regionu jde o jeden ze tří delších úseků dosud zachovalých toků nížinných řek. Typickým krajinotvorným prvkem tohoto území jsou fragmenty lužního lesa, rozsáhlé břehové porosty a dva systémy poříčních jezer /starých ramen řeky Jihlavy/, které jsou v místech s dostatečným zavodněním kvalitním stanovištěm s bohatým výskytem vodních a mokřadních organismů a patří vedle vlastního, většinou neupraveného, toku Jihlavy k nejcennějším částem přírodního parku.

 

 

Kontaktní údaje:

Obec Pravlov
Pravlov 30
664 64 Dolní Kounice
Tel.: 546 421 224