Ivančice, Oslavany a Mikroregion Ivančicko dokáží společně nabídnout nové zážitky

Města Ivančice, Oslavany a Mikroregion Ivančicko se ve dnech 16. – 19. ledna 2020 představily návštěvníkům ve společné expozici na mezinárodním veletrhu turistických možností v regionech Regiontour. Akce i letos tradičně proběhla v pavilonu P brněnského výstaviště. Kromě přehlídky obcí, krajů a zajímavostí z celé České republiky i ze zahraničí zde bylo možné ochutnat také regionální potraviny a gastronomické speciality. 

Na co se letos zaměřila společná expozice Mikroregionu Ivančicko? Hlavní slogan expozice „Krajina tří řek, zážitků a příběhů“ vyjadřuje myšlenku toho, co můžeme turistům nabídnout. Společným jmenovatelem většiny obcí v mikroregionu je blízkost řek a hezká příroda. Také naše krajina prochází v průběhu posledních let změnou a díky nově vybudované turistické infrastruktuře nabízí nové zážitky. Poutavé příběhy jsou psány naší bohatou historií, tradicí, kulturou, ale významnými rodáky, jejichž jména se vryla do srdcí celého národa, ale i do zahraničí. Kromě tradičních lákadel našeho regionu byl důraz kladen na propagaci nově vybudovaných ivančických zastavení a Oslavany se zde pochlubily novým zámeckým koupacím biotopem. Návštěvníci mohli na stánku ochutnat piva od oslavanského pivovaru. Vinařství zde letos bylo zastoupeno vinařem z Dolních Kounic, kterého mikroregion požádal o prezentaci z toho důvodu, že v našem území mohl představit zatím jedinečnou zajímavost – přírodní vína vyráběná 6000 let starou gruzínskou metodou, zráním v tzv. kvevri nádobách.

Změnou oproti předchozím ročníkům bylo nové umístění naší výstavní expozice, které bylo zvoleno z důvodu lepší viditelnosti pro většinu návštěvníků. Upravena z toho důvodu byla také grafická podoba expozice. Jak už v posledních letech bývá zvykem, akce má především společenský význam z hlediska setkávání lidí nejen z oblasti cestovního ruchu, ale také regionálních politiků. Na pracovních schůzkách, které zde proběhnou, jsou dobrou možností, jak navázat nové užitečné kontakty, získat informace, konzultovat projety a získat podporu pro další záměry. To vše je velmi užitečné a přínosné.

Jaká je další perspektiva této akce? Je důležité být součástí veletrhu, je důležité propagovat krásy a zajímavosti našeho mikroregionu. Stejně tak nás těší zájem veřejnosti o vše, co je s naším regionem spojené, o chřest, rozhledny, rodáky, oslavanské hornictví, cyklostezky, řeky, vinařství apod. Na druhé straně, i přesto, že se letos organizátoři snažili akci zatraktivnit přidáním více gastronomie, bohužel musíme konstatovat, že rok od roku se zdá být zájem vystavovatelů a návštěvníků z řad veřejnosti vlažnější, zatímco výdaje na akci rozhodně neklesají. Obdobně, jako v již v posledních letech, určitě bude následovat důkladné vyhodnocení přínosů akce. Důležité bude, jak se dál celkově bude veletrh vyvíjet a jaká koncepce akce se dále osvědčí.

Naše poděkování patří městům Ivančice, Oslavany, zástupcům dalších obcí Mikroregionu Ivančicko, pracovníkům kulturních a informačních center, firmě MP-SOFT Jatka Ivančice a všem dalším, kteří se na organizaci akce podíleli.

 

Ing. Bohumil Smutný, tajemník MR Ivančicko

Publikováno v Dobrovolný svazek obcí informuje.